Aktuellt

26.9

Du kommer väl till klimatstrejken fredagen 27 sept.

Start kl 13 på Medborgarplatsen. Där ställer vi bland annat klimatkraven om
- stopp för nya stadsmotorvägar åt massbilismen,
- utbyggd och bättre kollektivtrafik och
- fler cykelbanor.
Och att stan byggs tätt så avstånden och resbehoven minskar, så klart.

4.2

Vi fyller 50 – kom med och fira!

Tänka sig, snart är Alternativ Stad femtio år ungt! Det ska vi fira, så klart. Med en festlig kväll lördagen 23 februari från kl 18. Det blir hos Folkkulturcentrum i Hjorthagen, som vi samarbetat en del med under åren. Deras fina lokaler ligger alldeles vid utgången från Ropstens T-bana.

Tidigare och nuvarande medlemmar har första tjing men också alla med anknytning på annat sätt kan anmäla sig så får vi se hur långt utrymmet räcker.
För dansant musik svarar 7-mannabandet Märta and The Cadillacs och upp dyker säkert också en o annan trubadur. Och lika säkert kommer anekdoter och minnesbilder att flöda. Och delar av det suveräna materialet från de första 5 åren som Staffan Wrigge efterlämnat kommer att finnas tillgängligt. Bilder, flygblad och dokument. Kanske som utställning bl.a. Och filmer och bildband från Almstriden och annat ska rulla hela kvällen. Och ingen fest utan mat och dryck. Räkna med en hundring för maten.

Kanske kommer vi också att auktionera ut de unika litografier som Evert o Astri Taube skänkte i samband med Almstriden.

Och så blir det ju bara så himla kul att träffas igen, antingen det var för 50 år sen sist eller vid något av tidigare jubiléer. Eller så sent som i höstas då vi lyckades rädda Kungsan från att få en stor elektronikbutik i ett känsligt läge vid Hamngatan.

Om du vill friska upp minnet av vad vi sysslat med under de första fyra decennierna åren så kan du här på hemsidan klicka på ”40 år”.

Anmälan kan ske till Göran Folin, goran.folin@gmail.com, tel 073-073 11 88

5.11

Sen en tid tillbaka står det klart att vi och stockholmarna fick politikerna att bita i det sura äpplet och säja nej till Applebygget.
Nu har den mycket spridda och viktiga brittiska tidningen The Guardian skrivit en stor artikel om vår seger. Det kommer säkert att få både folkliga opinioner, organisationer och politiker runt om i världen att bli tuffare mot storbolagens anspråk på att få privatisera offentliga platser. Nåt som inte bara Apple håller på med numera.
Här är länken till Guardian-artikeln

Nyligen skrevs det också om vår strid i en arkitekturtidskrift i Melbourne, där det finns en stor opinion mot Apples försök att snylta på Federation Squares popularitet.
Här är länken dit

12.10

Kampen om Kungsans framtid går vidare!
Var med du också. Kom på vårt opinionsmöte!
Söndagen 14 oktober kl 14
Samling vid dammen i Kungsträdgården

Samrådet om Applebutiken är nu avslutat. Ungefär 1800 personer deltog. Nästan 100 procent var negativa till butiksplanen. Även officiella remissinstanser som Skönhetsrådet, Länsstyrelsen, Stadsdelsnämnden och Kulturnämnden gav tummen ner. Och många organisationer, arkitekter och debattörer är eniga: våra parker är för viktiga för att privatiseras.

Ändå kan vi inte vara säkra på vad politikerna småningom beslutar. Därför fortsätter vi protestera och informera.

Och därför bjuder vi på mångas begäran in alla som vill vara med och rädda Kungsan från det kommersiella intrånget till ett opinionsmöte i parken. Där ställer vi kravet att arbetet med detaljplanen som tillåter att butiken får byggas avslutas och att politikerna tillsammans med allmänheten gör en plan för hur ett butiksfritt Kungsan ska utvecklas. Det kravet skickar vi sedan vidare till samtliga 101 politiker i Stadshuset. Vidare ska vi från mötet sända ett råd till ledningen för Apple att med tanke på alla protester ge upp tanken på en butik i parken och söka samarbete med Staden om att hitta en annan plats. Helst utanför det redan överkommersialiserade cityområdet.

Men mötet ska också vara höstfestligt med sång och musik av bl a Jan Hammarlund och Ingvar Sundén och tillfällen för samrådsdeltagarna att sjunga ut i fräna inlägg.

Årstidens färgprakt i parken ser vi som en bonus!

Mer info finns i vår Facebookgrupp ”Rädda Kungsan!!! - Nej till Apples butik i Kungsträdgården”.

 

12.9

Rädda Kungsan!.

Nu är det igång, samrådet om Apples planer på att bygga en stor flaggskeppsbutik i Kungsträdgården, där restaurang Fridays nu ligger.

Ett sånt här kommersiellt intrång i stans äldsta och populäraste park borde vara helt otänkbart, men stans politiker tycks ändå vara försiktigt positiva. Det verkar som de inte vill stöta sig med världens vinstrikaste företag om de kan slippa det.
Vi menar att de istället bör hjälpa Apple att hitta en annan plats för sin butik. För det är ju inte butiken i sig och Apples verksamhet vi är emot. Utan bara att detta inte hör hemma i den park som ska vara den främsta motvikten till den omgivande kompakta kommersialismen.

Enligt det planförslag vi nu kan samråda om vill Apple till den ca 400 kvm stora tomträtten som de redan köpt för 129 miljoner ha ytterligare 375 kvm parkmark för att få plats för sin butiksbyggnad och sina storvulna drömmar om att kunna slå mynt av Kungsans stora popularitet. Att dom därmed helt skulle ändra karaktär på parken tycks dom inte ha känsla för.

Trots att samrådet smögs in precis i semesterstarten har ändå massor av enskilda stockholmare och organisationer hunnit uttala sig starkt kritiskt mot Apples planer. Och det är bara en bred kritisk opinion som kan rädda Kungsan. Om du tillhör den så gör slag i saken och säj din mening i samrådet. Enklast genom att mejla stadsbyggnadskontoret@stockholm.se eller gå in på samrådssidan.

Du kan skriva ner din åsikt i en enda mening eller ösa på hur mycket som helst. Huvudsaken är att politikerna får mångas ståndpunkter att brottas med. Samrådet håller på till den 28 september.

Kontakta oss gärna om du har frågor. Tel 073-073 11 88 eller goran.folin@gmail.com

PS. Du kan också vara med i diskussionen i vår nystartade Facebookgrupp Rädda Kungsan!!! - Nej till Apples butik i Kungsträdgården. DS.


Är du bra på hemsidor?

Som du nog hört lämnade den gamle alternativstadaren Staffan Wrigge efter sig hundratals pärmar och foldrar med material och foton från Alternativ Stads första viktiga år. Vi håller nu på att skanna in en del av detta för att lägga ut det på bl a www.alternativstad.nu. Bara det att den sådär 20-åriga hemsidan bara kan skötas med ett åldersdigert program av en enda person. Vi måste alltså modernisera den så den lätt kan hanteras av flera och är användarvänlig.

Så jag hoppas att ni som kan fixa till en hemsida, t ex Wordpress, ställer er i kö för att hjälpa till. Så vi får en ny sida där vi kan lägga över större delen av det nuvarande innehållet och dessutom nytt material efterhand. Eller åtminstone tipsar om folk som är fena på hemsidor.

Hör av er till mej, Göran, goran.folin@gmail.com, tel 073-073 11 88


Nygammalt

Vem är det som vill ha förbifarten? Politikerna skäms men törs inte ompröva ett dumt beslut.

S fortfarande besatt av drömmen om medelklassen. Damberg friar till villaförorterna genom att stå fast vid förbifarten.

En tillväxt man blir sjuk av - bokstavligen.

Politikerna är dinosaurier - men vi är medskyldiga. Vi tycks avsiktligt vägra påverka dom.

Hur kan stadshusmajoriteten tro att villaområden skapar "regionala centra"? Om en bisarr plan i Kista.

Varför blev Cityspårvägen så dyr? Nog måste det väl finnas någon landstingsmoderat som förstår sig på affärer?

 

En kort lathund i hur man bygger en bra stad, med bilder.

Klimat & trafikkampanj
Som vi alla har hört och sett håller jordens klimat på att löpa amok. I detta läge väljer regeringen - i Sverige, i Stockholms landsting, i Stockholm - att satsa på mer bilism. Genom motorvägar, högre taxor på SL och ökad framkomlighet för biltrafiken allmänt.

Allmänningar
Alternativ Stad har sedan 1969 drivit en kampanj för våra allmänningar. För allas lika tillgång, mot vissas rovdrift och inhägnadsförsök. För rätten att vara medborgare och medmänniska, inte bara kund. Främst för staden som allmänning - men också för välfärden, kulturen, naturen och demokratin.

Stockholm Extreme Makeover
Namnet Alternativ Stad förpliktar! Hur ska det alternativa Stockholm se ut? Hur får man bort motorvägsreservat, bullerzoner och andra barriärer som slår sönder stan? Alternativ Stad har förslag!

Seminarier
För en del år sen hade vi en uppskattad seminarieserie på Café Edenborg i Gamla stan, tills dom flyttade. Vi har sen dess tillsammans med Jordens Vänner-Stockholm haft ytterligare några serier med miniseminarier på bl a södercaféet Hängmattan. Mejla oss om du vill vara med och fortsätta traditionen!

Aktioner
Aktioner av olika slag är Alternativ Stads livsluft.

Är Alternativ Stad en vänsterorganisation? Med anledning av en del frågor från publiken.

Upp igen

 

Friends of the Earth International
Alternativ Stad är lokalgrupp i Jordens Vänner som är med i Friends of the Earth International, världens största demokratiska miljöorganisation.

Där kan du aktivera dig i klimatfrågan, kampen mot kärnkraften och hundratals andra miljö- och rättvisefrågor.
E-postlita
Alternativ Stad har en e-postlista (yahoo grupp) för vissa frågor som diskuteras mer. Gå med i e-post listan nu för att hänga med i svängarna. Skicka in det e-post meddelande du får upp, tomt, och svara sedan på e-post meddelandet du får från yahoo. Du behöver inte skriva in något alls.

Eller bli med i våra egna mailutskick, genom att bli medlem. Se under fliken medlem.
 

Alternativa planer