Tidigare aktioner


Den 21/5 var vi medarrangör till protesten på Plattan mot SL:s planerade taxehöjningar från 690 till 790 kr och för det prisreducerade kortet en ännu större procentuell höjning. Stridsviljan var stor så vi gissar att Planka nog får en massa nya anhängare. Och vi samlade in namn för prioritering av kollektivtrafiken och mot Förbifarten så pennorna glödde.

Den 11/5 var vi väl sådär tio tusen som firade 40-årsjubiléet av Almstriden. Strålande väder och lika strålande artister och en rad av dagens många aktivistgrupper och stridbara föreningar på plats förvandlade platsen till en levande träffpunkt i 70-talets anda.

Den 8/5 arrangerade vi picknick på Långholmsgatan. 50% bilyta är för mycket! Här är SVTs nyhetsklipp.

Den 16/4 arrangerade vi tillsammans med en rad andra organisationer seminariet "Stockholm, våra drömmars stad" på ABF-huset. Mest handlade det om trafiken så det överraskade väl inte så många att centern och moderaterna backade ur. Bra inlägg från bl a Christian Berggren, Björn Sylvén och Monica Andersson i panelen och bra diskussioner med den rätt stora publiken i Z-salen.

Den 10/10 arrangerade vi picknick på Hamngatan, för att använda gatan bättre än att bara köra bil på.

Den 21/8 spred vi ett flygblad på invigningen av den nya cityspårvägen, där vi efterlyste mer spår istället för motorvägar.

Den 14/8 rörde vi oss i utkanterna av moderaternas valupptakt med ett flygblad om deras ohållbara klimatpolitik ("skylla på kineserna utan att göra något själv"). Det visade sig att den smartaste inkörsporten till moderatsympatisörer var via deras slagord "promenadstaden" - utspridda städer är ohållbara, och motorvägar gynnar utspridda städer.

Den 17/4 var vi ute vid stockholmssossarnas kongress i Kista och delade ut ett flygblad till stöd för kollektivtrafiksatsningar jämte ett brev till Carin Jämtin.

Den 1/4 möttes förvånade stockholmare av det glada beskedet att planerna på Förbifarten skrotas. Det var den nya supermyndigheten Trafikverket som kungjorde detta i sin egna tidning, med vältaliga argument emot Förbifarten.
Trafikverket är en sammanslagning av bl a Vägverket och Banverket och startade som av en händelse just 1:a april.
Tidningen delades ut i 5000 ex på förmiddan vid Centralen, olika T-baneuppgångar och utanför Rosenbad. Tyvärr, kunde läsaren konstatera, var den braskande nyheten bara ett nytt inslag i 1:a April-skämtandet. Bakom aktionen stod bl a Klimataktion, Alternativ Stad och Fältbiologerna.

Den 2/3 och den 4/3 hemsökte vi två privatägda torg med en portabel vattenflaska, i protest mot komersialism och brist på yttrandefrihet.
Läs hur det gick!

Den 17/11-09 var Alternativ Stad på plats vid Naturvårdsverkets årliga Klimatforum i universitetets Aula Magna. Vi var utrustade med klimatbanderoll och delade ut ett nyskrivet flygblad om att inte ett smack planeras i Köpenhamn mot massbilismens utbredning ens i storstäderna där det är lättast ersätta den med kollektivtrafik. Allvarligt, eftersom landets ledande klimatforskare från podiet visade att klimatstörningarna är långt värre än det FN:s klimatpanel konstaterade i sin senaste rapport för två år sedan.

Den 15/11-09 arrangerade vi en liten protest mot Motormännens hycklande sorg över alla trafikolyckor, vid Hornsgatspuckeln. Läs DN:s beskrivning.

Den 22/9-09 firade vi den Bilfria Dagen genom att stänga av Sergels torg. Denna bilfria dag som firas i 1650 städer i Europa - men inte i alliansens Stockholm eftersom det skulle "sända fel signaler", som dåvarande borgarrådet Mikael Söderlund uttryckte det. Nu var vi i alla fall ett ansvarskännande gäng där och protesterade mot Stockholms stads beslutsamhet att bygga ut den oljeslukande, klimatförstörande massbilismen. Här kan du också se ett foto. DN var också där.

Den 21/9-09 promenerade Anders Borg som vanligt till Riksdagen med budgetpropositionen i famnen. Alternativ Stad var där med plakat och banderoll och påminde om hans ansvar för att ha myglat över trängselpengarna till Förbifarten trots att de enligt folkomröstningen i huvudsak skulle gå till kollektivtrafiken.

Den 14/9-09 trakasserade vi Stockholms stads inbjudna EU-gäster som tittade på Sjöstaden för att sola sig i Stockholms stads självberöm. Vi informerade givetvis om klimatsveket Förbifarten, och fick faktiskt en hel del positiva kommentarer.

Den 6/9-09: Oppositionspartierna höll hov i Kungsan, och vi var där och infiltrerade. Vårt bok- och infobord var flitigt besökt och nog det mest fotograferade eftersom självaste Fredrik Reinfeldt stod där. I form av en ansiktsmask av högst densamme, som vi hade med oss. Tillsammans med det gamla sandwichplakatet REINFELDT EN KLIMATKATASTROF bidrog det till att locka fram massor av diskussionsvilliga. Flygblad gick åt som sjutton och en hel del såldes och massor av folk skrev på listor mot Förbifarten, som ETC hade tryckt upp. Vår och SNF:s "utfrågning" gav däremot inte så mycket. Först babblade svmp:arna i miljöarbetsgruppen i tio minuter varefter vi fick sådär tre minuter på oss. Svaren gick ut på att de ännu inte "pratat ihop sig" om trafikfrågorna. Goddag yxskaft.

Den 13/5-09 var det fullt hus i riksdagens Skandiasal när Alternativ Stad tillsammans med Klimataktion och Miljöpartiet hade sin hearing om Förbifarten. Ett halvt dussin meriterade forskare, som Emin Tengström, Göran Finnveden och Staffan Westerlund frågades ut av inbjudna politiker och av allmänheten. Moderator var Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan. Det handlade både om Förbifartens ekologiska påverkan, om jämställdhet och klimaträttvisa och om ekonomi. Klart stod att om sakfrågorna får avgöra så blir det ingen Förbifart. Så största hotet att den trots allt blir av ligger förmodligen i att både sossarna och särskilt alliansen med moderaterna i spetsen har investerat så mycket prestige i frågan att de inte törs backa. Men till saken hör ju att de samtidigt har investerat en ansenlig mängd prestige i att klara av klimathotet. Hur hjälper vi dom komma ur denna schizofrena sits?

Lördagen den 14/2-09 fyllde Alternativ Stad 40 år och firade det med stor baluns på Kulturhuset: skokastning mot förbifarten, Stockholm Extreme Makeover och Fest!
Läs också mer om Alternativ Stads 40 år

Den 6/12-08 hölls Climate Walks i ett hundratal länder. Och i Sverige på 14 platser. I Stockholm deltog 700 personer i det regntunga vädret. Själva demonstrationen var inriktad på att trycka på beslutsfattarna vid det pågående klimatmötet i Poznan men de flesta kraven på plakat och banderoller handlade om lokala klimatfrågor, som Förbifart Stockholm. Efteråt utbröt en spontan klimatkrock i Sergelrondellen. Ett 40-tal aktivister från bl a Alternativ Stad och Klimax ockuperade övergångsstället ner mot Hamngatan och släppte bara igenom bussarna.

Den 22/9-08 blev det ändå lite bilfritt i stan på bilfria dan. Aktivister från Alternativ Stad och Klimax höll först innerfilen i Sergelrondellen fri i en kvart och ockuperade sedan ett övergångsställe i ytterligare en kvart. Där var det alltså tvärstopp för bilarna! Det skedde med rätt enkla medel, en banderoll om klimatet och Förbifarten, några plakat, en megafon och lite sånt där avspärrningsband.
Den snabbinkallade aktionen sköt in sig på stockholmspolitikernas majoritet för att den vägrar att ens en enda dag under året snacka trafikpolitik med sina undersåtar. Och på den av politikerna förväntade drastiska ökningen av privatbilismen, som de sen låter motivera nya motorvägar.
Vi var inte ens tio personer men kunde ändå göra ett fint avtryck bland de gående vid torget - som t o m applåderade vår insats.

Den 5/6-08 firade vi Världsmiljödagen. Den startade med cykeldemo - drygt 50 personer tror vi - som slöt upp på Sergels torg där musikband spelade och forskare, politiker och miljöaktivister talade. Firandet var en protest mot motorvägsplanerna i Stockholm och inte minst den absurda Förbifart Stockholm.

Den 24/5-08 var det dags för årets första cykeldemonstration. Liten men med gott humör.

Den 1/5-08 gick vi runt i Förstamajtågen och spred vår masstidning. 2000 gick åt, plus lika många flygblad för mötet på Världsmiljödagen. Dessutom marscherade vi i sossetåget med en banderoll som det stod "En ansvarig klimatpolitik kräver: Stoppa förbifarten" på.

Den 17/4, 21/4 och 29/4-08 hemsökte vi olika politikermöten och ställde obekväma frågor om klimatet i förhållande till deras satsningar på ökad biltrafik. Svaren blev undvikande i sossarnas fall och okunniga i alliansens.

Den 16/4 -08 delade vi ut flygblad i numera Boultbee-ägda Fältöversten. Det blev lite bråk med vakterna men de fick ge sig.

Den 7/4 -08 Demonstrerade vi tillsammans med andra vid Stadshuset mot att kommunen slänger ut 50 miljoner på den s.k. Förbifarten (som inte är nån förbifart).

Den 3/3 och 17/3 -08 demonstrerade vi tillsammans med andra vid Stadshuset mot Bromma-avtalet.

Den 1/3 -08 demonstrerade vi mot taxehöjningarna i T-banan bland annat med sång. Delar av Alternativ Stad-kören kan beskådas här.

Den 19/12 -07 demonstrerade vi när Cederschiöld lämnade över sina motorvägsplaner. Valda delar av oss ställde elaka frågor på presskonferensen men Cederschiöld skyllde ifrån sig och överlät åt andra att städa upp. Andra delade ut flygblad.

Den 8/12 -07 deltog Alternativ Stad tillsammans med övriga miljöorganisationer i Stockholm i Klimatmarschen. Mer om detta finns på denna länk.

Den 13/11 -07 passade Alternativ Stad på att visa hur det inglasade och galleriafierade Sergels torg kommer att te sig.

Den 6/10 -07 deltog Alternativ Stad i ABF:s Stockholmsdag med ett workshop om offentlighet och rätten till gatan, tillsammans med Gemensam Välfärd.

Den 22/9 -07 vägrade Stockholms stad att delta i den alleuropeiska Bilfria Dagen eftersom fossilpolitikerna i stadshuset ansåg att det gav "fel signaler". Alltså arrangerade Alternativ Stad och Klimax en bilfri dag vid Sergels torg. Se bild.

Den 18/9 -07 arrangerade en massa organisationer en demonstration mot regeringens utförsäljningspolitik. 5000 blev vi i Stockholm, bland dem ett dussin från Alternativ Stad som demonstrerade mot regeringens hycklande klimatpolitik.

Under hela sommaren har Alternativ Stads Torggrupp genomfört kulturgerillaaktioner mot privatägda torg som Gallerian och Ringen, för att undersöka vad vi som medborgare har rätt till. Läs mer om våra torgaktioner här!

Den 14/6 -07 skulle riksdagen ha fattat beslut om att återinföra trängselavgifter i Stockholm och skänka inkomsterna till motorvägar. Man blev tvungen att skjuta upp beslutet en vecka p.g.a. utdragen debatt. Alternativ Stad hade en manifestation vid Drottninggatan. Se bilder.

Den 5/6 -07 På Världsmiljödagen gick klimatrampet av stapeln i Stockholm. Det var mycket lyckat och många kom med cyklar och banderoller. Cyklarna tog för ett litet tag över gatorna, tillsammans med gångtrafikanterna. Se bilder.

Den 14/4 -07 uppmärksammades klimatfrågan runt om i hela Sverige och i USA. Alternativ Stad gav sitt bidrag i Stockholm på Sergelstorg.

Den 6/3 -07 deltog Göran Folin för Alternativ Stads räkning, i Programmet argument i SVT. Angående ockupationerna i Danmark och rätten till en diversifierad stad, med allmänningar och platser för alla. Göran stod självklart på demonstranternas sida.

Den 13/2 -07 hade vi en manifestation utanför Aula magna på frescati, i Stockholm. Trots världskrigsrubriker om klimatförändringar, och trots att folk i gemen i första hand skjuter skulden på biltrafiken, fortsätter regeringen att
planera sina motorvägsbyggen. Se bilder.
Aktionen följdes senare upp med en liknande markering mot regeringens evenemang om klimatpolitiken på Grand Hotell den 7/3 -07.