Hela stan - en idétävling om segregationen

1984 arrangerade Alternativ Stad tillsammans med Stockholmstidningen en idétävling på temat Vad ska man göra åt segregationen innerstad-förort?

Bakgrunden var att innerstan alltmer togs över av folk med pengar, medan politikerna var ensidigt fixerade på den av dem uppfattade segregationen mellan norrort och söderort.

Vi valde Stockholmstidningen eftersom vi tänkte att segregation och utstötning av fattiga borde vara en socialdemokratisk hjärtefråga.

Vi publicerade ett antal artiklar, alla på temat "innerstan håller på att bli så dyrt att vanligt folk inte får plats" och bad läsarna fundera ut vad man skulle göra åt det. Samtidigt var vi noga med att påpeka att priserna ökar därför att innerstan är populär och det finns alltför lite för att det ska räcka åt alla.

Dåvarande arkitektstuderande Jerker Söderlind tillsammans med två kompisar vann tävlingen med förslaget att bygga ytterligare en innerstad så att alla får plats.

Stockholmstidningen gick i konkurs dagen efter prisutdelningen, så tyvärr avbröts aktionen i förtid. Det finns alla fall ett häfte som du kan köpa, och Jerker har fortsatt att driva frågan, ibland i samarbete med Alternativ Stad. Här kan du läsa mer.

Tillbaka