Almstriden

Almstriden var en konflikt runt det då enda utomhusfiket med nattöppet som fanns i Stockholm - Tehuset i Kungsan - som var en populär ungdomsträffpunkt som hotades av Citys grävskopor.

Bakgrunden var att nästan hela Nedre Norrmalm hade rivits och förvandlats till ett ensidigt kontors- och butiksgetto under femton års tid, under alltmer stegrade protester som dock inte hade gjort något som helst intryck på politikerna. Cafét och almdungen blev en symbolisk "hit men inte längre"-punkt som många kunde samlas kring.

Flygblad 1. Flygblad 2. Flygblad 3.

Motståndet mot rivningen började organiseras på hösten 1970 inom Alternativ Stad. Parallellt med formella överklaganden, protestmöten och en presskampanj som fick stor framgång - på den tiden uppfattade sig journalister som en del av allmänheten och inte som en elit - förbereddes en telefonkedja där den som ville vara närvarande när almarna fälldes kunde skriva upp sig.

Foto Patrick Erskine från Alternativ Stads vaktcentral.

Foto Björn Gustafsson

Frågan om Alternativ Stad skulle ingripa med våld mot fällningen av träden var kinkig. Å ena sidan var man fullt på det klara med att detta var enda möjligheten. Å andra sidan var man lika klar över att om våld utlovades skulle de närvarande bli få och stämplade på förhand som bråkmakare som kunde köras över. Den geniala lösningen var att kalla folk till platsen men överlåta åt de närvarande att bestämma vad som skulle göras. Eftersom ett hundratal poliser var utkommenderade kunde bråk alldeles säkert väntas, bara de demonstrerande var många och starka nog.

På kvällen den 11 maj 1971 kom larmet från Alternativ Stads insmugglade representant i parkförvaltningen att träden skulle fällas samma natt. Uppgiften bekräftades senare av en polisfru, och telefonkedjan kördes igång. Cirka 2000 personer samlades och polisen hade inte en chans att hindra några av alla dessa att klättra upp i träden. I synnerhet som aktivisterna använde en smart taktik - ett gäng anarkister i full utstyrsel närmade sig från ett håll, varvid alla poliser rusade dit, och lämnade andra sidan av almarna oförsvarade.

Från den nattliga striden, foto Peter Carlé. Nedan tre foton med okända fotografer

Därmed var matchen vunnen. Med det stöd aktionen hade mobiliserat före striden var det omöjligt att gå fram med ännu större våld från myndigheternas sida, och de tvingades ge upp.

Därefter utbröt en veckas ockupation med folkfest tills Stadshuset meddelade att man hade gett upp försöket att fälla träden och riva cafét.

Almstriden är unik i Sveriges demokratiska historia genom att våldsanvändning mot statens representanter för att stoppa ett lagligt beslut har fått universellt godkännande i efterhand.

Hade händelsen inträffat idag hade samtliga 2000 behandlats som terrorister och spärrats in med mångåriga fängelsedomar.

Till Almportalen

Almfilmen

Valda delar av Almbladet, tidningen om Almstriden (pdf)

Samtida TV-inslag om Almstriden. Samt några radioinslag.
Daniel Helldén har skrivit en doktorsavhandling om almstriden. Kan också köpas på Bokus.

10 år efter striden sändes detta på TV. 25 år efter sändes detta.

10 år efteråt hände också detta.

Fler tv-inslag finns här.

P3 Dokumentär inslag 2009 (ladda ner program på mp3).

Här har Tord Björk lagt upp en dokumentsamling på engelska.

Bildgalleri

1. Foto Bengt af Geijerstam

2. Fotona nedan av Björn Gustafsson om inget särskilt anges:

(Här kommer Operakören ut och sjunger för oss)

(liksom en massa andra artister)

(unga och gamla strömmar till)

Foto Torbjörn Gustavsson:

Foto Åke Imnell

Efter själva striden utbröt en folkfest:

Även Cornelis var där:

och Operalören:

samt barn:

Bland aktivisterna märktes Göran Folin, konferencier:

samt Ann Zacharias:

 

Listan med namn till almarnas försvar blev med tiden många hundra meter lång. Foto B. Klelund:

Foto Patrick Erskine från den seminarieverksamhet Alternativ Stad drev i Kungsan hela sommaren 1971:

Tillbaka