En utveckling av kollektivtrafiken

Alternativ Stad har föreslagit hur man kan få kollektivtrafiken så bra att man t.o.m. kan locka bilister. Förslaget finns här - men här nedan finns en sorts sammanfattning.

Först bygger man ca 200 km banor för automatiska tåg. Eftersom tågen mest går på tvärs är trafikbehovet inte lika stort som för t-banan, så vagnarna kan vara små och banorna inte lika maffiga som t-banans. Kostnaden blir ungefär som spårväg x 1,5, enligt Regionplane- och trafikkontoret:

T-banelinjerna är som de är, liksom de mörkblå pendeltågslinjerna. Nya lättare banor byggs utanför innerstan. Var och en av dem har två grenar i varje ända:

  • En violett linje går över Essingen (Sköndal-Käppala; Orminge-Rinkeby)
  • En orange linje går förbi Älvsjö (Bagarmossen-Bromma; Gullmarsplan-Tumba)
  • En turkos linje går förbi Sundbyberg-Bromma ex-flygfält (Bollmora-TäbyC; SollentunaC-Rudboda)
  • En grå linje går förbi Spånga station (Näsbypark-Jakobsberg; Näsbypark-Hässelby)

Dessutom bygger vi de redan beslutade spårvägslinjerna i centrum - linje 4 och en ny linje mellan Djurgården och västra Kungsholmen. I innerstan gör det som sagt inget om det går långsamt, det går lika långsamt för alla. Och dessutom är det så tätt så avstånden blir korta i vilket fall som helst.

Priset blir 30-60 miljarder, dvs mindre än vad myndigheterna vill lägga på motorvägar.

Nästa steg är att bygga till "missing links" i tunnelbanan och pendeltågen. Det är dyrt, därför sparar vi det tills kollektivtrafiken har fått ett ordentligt uppsving:

Det är fråga om tre stora t-bane- och pendeltågsprojekt:

  • Fortsätt blå t-banan över Djurgården och Hammarby sjöstad mot Nacka
  • Dra ut Hjulstalinjen till Barkarby
  • Kör Roslagsbanan över Norra station till Centralen.

Dessutom utbyggnad av spårväg i innerstan.

  • Alla stombussar borde kunna bli spårvägar. Det ökar kapaciteten, tillförlitligheten och bekvämligheten.

Samt en utveckling av pendeltågsnätet:

  • Koppla på spårvägsspår så det blir möjligt att köra s.k. duospårvagnar utifrån, som när de kommer in mot centrum kan gå även till andra platser än just Centralen. T.ex. från Älvsjö över Essingeleden. Eller från Roslagsbanan till spårväg 2:s spår mot Sofia.

När innerstan växer, med nya innerstadsdelar norr, väster, söder och kanske öster om den nuvarande, måste detta utvecklas vidare. Då blir det dags att uppgradera den violetta linjen till "riktig" t-bana. Samt komplettera med spårvägar i de nya innerstadsdelarna.

Ovanstående är ett förslag. Har du andra förslag är vi tacksamma för dem. Det viktiga är att vi inte låter myndigheternas snålförslag på en spårväg här och en spårväg där och i övrigt motorvägar bli sista ordet.

Film från en befintlig småskalig automatisk spårväg i Miami kan ses här.

Och här finns en film från Københavns Metro, ett mellanting mellan t-bana och spårväg som körs utan förare.