Att nå segrar

Att nå segrar var ett seminarium som Folkrörelsestudiegruppen - eller Motmaktsgruppen, som den kallade sig först - arrangerade på Skeppsholmens folkhögskola i juni 1983.

Temat var att folkrörelser behövde lära sig av sina motståndare för en gångs skull. Innehållet plockades från företags- och militärteoretiker som Peter Drucker och Sun Tsu.

Seminariet finns i ett häfte som tyvärr är slutsålt; emellertid kan du ladda ner en wordversion här.

Innehåll:

  • Det räcker inte att ha rätt, man måste få rätt också. Målet med alla konflikter är att få motparten att acceptera vissa villkor - inte att avslöja motståndaren, inte att förödmjuka honom, inte att visa sig duktig, inte att få ett gott samvete.
  • Den rätta linjen är oftast fel. Det är mycket smartare att ha flera linjer som ger utrymme för många allierade att hjälpa en på sina egna villkor - att tillämpa konstruktiv oenighet.
  • Hur blir man effektiv? Jo, genom att fokusera på det utåtriktade, att ta det viktigaste först, att satsa på vars och ens starka sidor. Samt att fatta effektiva beslut: att tänka bakifrån, från det läge när man har uppnått det man vill, och inse vad man behöver för att komma dit. Och att inte kompromissa bort kärnan i det man står för.

När seminariet var slut på kvällen bjöd Skeppsholmen på gratiskonsert eftersom det hållits innanför avspärrningen. Den som inte ville lyssna på konserten fick pengarna tillbaka. Kort sagt, ett lyckat seminarium på alla vis.